3 must see miesta Prahy

Fotogenická, starobylá, slávna, krásna, stovežatá. Praha má mnoho prívlastkov a každý ju svojim spôsobom vystihuje. Určite sa toto krásne mesto, jedno z najkrajších a najosobitejších v Európe, oplatí navštíviť. Aj kvôli týmto miestam.

Praha

Malá strana

Byť v Prahe a netúlať sa po Malej Strane, to sa snáď ani nedá. Úzke uličky a špecifická atmosféra vás určite dostane! Veď ide o jednu z najstarších a najpôsobivejších častí Prahy. V jej uličkách môžete stretnúť súčasnú českú politickú špičku, nakoľko tu sídli Poslanecká snemovňa a Senát, Ministerstvo financií a niekoľko veľvyslanectiev. Na Malej strane žilo mnoho významných umelcov (v časti Kampa stojí vila Jana Wericha, pod hradom zase nájdete dom, v ktorom žil Alfonz Mucha) a pražský rodák Jan Neruda venoval tejto časti mesta svoje Poviedky malostranské.

Vila Lídy Baarovej

Ak budete v Prahe hľadať pokoj a neokukané výhľady na Hradčany, určite sa choďte pozrieť do známej luxusnej štvrti Hanspaulka. Nachádza sa v pražskej časti Dejvice a rozhodne stojí za to, najmä ak obdivujete funkcionalistickú architektúru. Svojho času tu bývali významné osobnosti pražského kultúrneho života – za všetkých spomenieme komika Vlastu Buriana, maliara Cyrila Boudu či básnika Jaroslava Seiferta. My sme ale na Hanspaulku išli najmä kvôli vile Lídy Baarovej, svojho času jednej z najuznávanejších herečiek v Európe, ktorá údajne prežila milostný románik s Josephom Goebbelsom, Hitlerovým ministrom propagandy. Vila má dnes nových majiteľov, no jej výzor ostal aj vďaka kvalitným rekonštrukčným prácam dokonale pôvodný. Pripomína oceánsky parník, ale tiež smutnú históriu života ženy, ktorej mocní muži ležali pri nohách.

Cintorín bláznov v Bohniciach

Má to byť najdesivejšie miesto nie len v Prahe, ale v celom Česku. Cintorín patril psychiatrickej liečebni v Bohniciach a okrem jej pacientov tu boli pochovaní napr. aj talianski vojaci z 1.svetovej vojny, kedy liečebňa slúžila ako zajatecký tábor. Podľa rôznych zdrojov je na cintoríne viac ako 4000 hrobov a je možné, že tu spočinul vrah Otýlie Vranskej či Gavrilo Princip, ktorý roku 1914 spáchal atentát na rakúskeho arcivojvodu Ferdinande d´Este (udalosť, ktorá spustila 1.svetovú vojnu). Faktom je, že cintorín má neskutočnú atmosféru, ktorú ešte zvýraznia nočné hodiny. Komentovanú prehliadku miesta je možné dojednať s Jiřím Vítekom, ktorý sa o cintorín v súčasnosti stará.

CestovaniePraha
Comments (0)
Add Comment