Akí sú narcisti a ako s nimi vychádzať?

Každý z nás je nejaký. S niekým vychádzame veľmi dobre, iných zase nemusíme ani len cítiť a radšej by sme boli, keby ich nemusíme vídavať. Akí sú narcisti a ako s nimi vychádzať?

Čo najviac charakterizuje narcistov?

Narcista je osoba, ktorá je rada stredobodom pozornosti. V spoločnosti sa sťažuje, že je nedocenený a nedostáva sa mu toľko pozornosti, koľko by si podľa seba zaslúžil. Má rád, keď môže viesť ľudí, chce byť na čele skupiny. Narcisti nevedia napríklad počúvať. Stále hovoria o sebe, ale akonáhle sa chcie niekto vyjadriť, prerušia ho a opäť hovoria len o sebe, o krivdách páchaných na ňom a o tom, akí dobrí sú. Myslia si, že spoločnosť sa bez nich nezaobíde.

Narcisti sa radi vystavujú okoliu. Parádia sa; myslia si, že sú najkrajší, ale akonáhle sa v ich blízkom okolí objaví niekto krajší, začnú byť nepríjemní. Veria vo vlastnú dôležitosť a ich typickým znakom je nafukovanie svojich úspechov. Typický narcista je aj chválenkár.

Narcistu spoznáte aj podľa množstvo selfie fotografií. Ak sa každý deň fotí a na sociálne fotky pridáva len sám seba, pričom zábery sú veľmi podobné, ba priam identické, je jasné, že daná osoba je narcis.

Vypočujte a nepoučujte

Ak pravidelne stretávate takúto osobu mysliacu si, že si zaslúži byť stredobodom pozornosti a neustále sa na niečo sťažuje, takúto osobu si vypočujte, ale nepoučujte ju. Ak si myslíte, že takáto osoba vás vypočuje a prinútite ju zamyslieť sa nad tým, čo ste povedali, ste na veľkom omyle. Narcista má stále svoju pravdu a ani vy ho neprinútite k zmene zamyslieť sa nad daným tvrdením, ktoré ste mu predostreli. Ak sa dá, takýmto ľuďom sa vyhýbajte. Budú z vás vyciciavať energiu a dobrá nálada sa pri stretnutí s danou osobou vytratí.

vzťahy
Comments (0)
Add Comment