Ako naplánovať turistickú dovolenku na Slovensku?

Turistickú dovolenku je možné naplánovať kdekoľvek – na Slovensku aj v zahraničí. Alternatív je hneď niekoľko, no vzhľadom na súčasnú situáciu je asi najlepšie zostať na našom krásnom a inšpiratívnom Slovensku. Napriek tomu však netreba zúfať, pretože možností je nespočetné množstvo. Môžete si vybrať rôzne turistické trasy v rôznych kútoch Slovenska a tak zažiť nevídaný adrenalín a pobyt v našej krásnej a čistej prírode.

Roháčske pleso na Slovensku

Náučné chodníky verzus turistické trasy

Pri prehľadávaní ponúk sa vám núkajú dve základné možnosti – náučné chodníky a turistické trasy. Obidve formy sú nesmierne lákavé a v podstate medzi nimi nie je ani žiadny výrazný rozdiel. Pri obidvoch formách je potrebné sledovať obtiažnosť a pri náučných chodníkoch si dávajte pozor, aby neboli určené pre deti. Náučné chodníky sú na rozdiel od turistických trás väčšinou menej náročné a rovnako aj viac upravené. Nemusí však ísť o pravidlo.

Keď si vyberiete konkrétnu trasu je nesmierne dôležité vybrať si aj správny čas. Uvažujte kedy nebudú trasy preplnené a užijete si aj trochu súkromia. Rovnako vyberajte s ohľadom na predpokladané počasie. Ubytovanie si vyberte podľa vašich preferencií. Pre väčšie súkromie odporúčame ubytovania napríklad cez Airbnb.

Pobaľte sa a vyrazte!

Niekedy môže byť skvelou alternatívou aj spontánnosť. Last minute výlety prinášajú adrenalín a často sú finančne výhodnejšie. V rýchlosti si teda pobaľte nevyhnutnosti- kvalitné turistické topánky, kvalitné športové oblečenie – niekoľko vrstiev, turistický batoh, pokrývku hlavy, spodné prádlo a mapu. Na turistickom výlete nie ste na módnej prehliadke, no napriek tomu je športové oblečenie základom, pretože je vyvinuté zo špeciálnych materiálov, ktoré vedia ovplyvňovať našu zdravú termoreguláciu. Rovnako je to aj s obuvou, ktorá vám navyše dodáva stabilitu a chráni vaše nohy v zlom teréne.

Turistické výlety sú veľmi obľúbené, pretože nie sú finančne náročné, no spoznáte vďaka nim kus našej krajiny. Dovolenka na Slovensku vo vás môže prebudiť lásku k prírode, k našej krajine a rovnako aj k športovej aktivite. Pritom nepotrebujete žiadne špeciálne veci a jediné na čo sa potrebujete orientovať je vaša fyzická kondícia, počasie a kopec, ktorý idete zdolať. Veľa šťastia na vašich turistických cestách!

Zdroj obrázku:
zedspider / Shutterstock.com

DovolenkaprírodaSlovenskoTuristika
Comments (0)
Add Comment