Čo všetko by ste mali vedieť, ak si chcete na záhradke vytvoriť pekné záhradné jazierko?

Záhradné jazierko je príjemným spestrením okrasných záhrad na pozemkoch viacerých rodinných domov. Žblnkajúca voda z fontánky a plávajúce rybky sú magnetom na oči. Ak si nad záhradným jazierkom spravíte premostenie, bude to čerešnička na torte.

Čo všetko by ste ale mali vedieť, ak si chcete na záhradke vytvoriť záhradné jazierko?

Na naštartovanie jazierka po zime používajte štartovacie baktérie

V zime je záhradné jazierko väčšinou pod snehom a jeho krásami sa budete môcť kochať až vtedy, keď sa oteplí, čiže na jar a cez leto. Aby ste ale naštartovali záhradné jazierko po zime, okrem toho, že odstránite mechanicky viditeľné odumreté listy zo stromov, kúpite si a použijete baktérie do jazierka, konkrétne štartovacie baktérie do jazierka. Objednať štartovacie baktérie do jazierka môžete aj cez internet, avšak bez problémov ich kúpite aj v akvaristike.

Na jar sa rozbiehajú biologické procesy, ryby sa začínajú kŕmiť a voda sa s príchodom teplých jarných dní začína ohrievať. Ak nechceme riskovať znehodnotenie kvality vody, nemali by sme zabúdať na štartovacie baktérie.

Vyberte vhodnú polohu jazierka a jazierko si dôkladne rozplánujte

Ak máte rovinatý pozemok, problém s umiestnením mať nebudete. Ak ale máte mierne členitý pozemok, odporúča sa vyberať miesto, ktoré je čo najrovnejšie. Tým, ktorí si plánujú robiť jazierko sami, odporúčame nezabúdať pri projektovaní vyznačiť obrys jazierka pomocou povrázku. Pri projektovaní záhradného jazierka je veľmi dôležité naplánovať / navrhnúť si rôzne zóny jazierka. Pri vytváraní týchto zón dávajte pozor najmä na spád. Odporúča sa, aby spád medzi týmito zónami bol maximálne 30º. V prípade, že bude väčší, riskujete zosunutie štrku a rastlín, ktoré si zasadíte do jazierka.

Ak si chcete vytvoriť záhradné jazierko, samozrejme, že výrazný vplyv na kvalitu jazierka bude mať aj to, aké krmivo pre ryby vyberiete.

Výber vhodnej polohy a dôkladné plánovanie jazierka a jeho zón sú však tiež veľmi dôležité.

Zdroj obrázka:

Autor: Ron Zmiri / Shutterstock.com

jazierkozáhradné jazierko
Comments (0)
Add Comment