Fakty a zaujímavosti o technologických gigantoch modernej doby

Vznikali v rôznom čase a na opačných stranách sveta, napriek tomu majú niečo spoločné – Brother aj Hewlett-Packard v súčasnosti patria medzi špičkové technologické firmy. Poznáte ich históriu?

Technologický giganti

• Firma Brother vznikla v Japonsku v roku 1908, teda v rovnakom čase ako slávny Ford Model T v Amerike. V tom čase ale niesla názov Yasui (po svojom zakladateľovi) a vyrábala šijacie stroje.

• Práve šijacie stroje priniesli značke prvotný úspech v Európe. Na začiatku 60tych rokov minulého storočia firma finančne vstúpila do spoločnosti Jones sídliacej v Manchesteri, aby ju zachránila pred krachom.

• Pod značkou Brother sa predávali prvé elektronické písacie stroje aj prvé vysoko-rýchlostné ihličkové tlačiarne. V súčasnosti spoločnosť ponúka celý rad kancelárskej techniky, od štítkovačov až po tonery Brother najvyššej kvality.

• Firma sa po vstupe do anglickej spoločnosti absolútne stotožnila s britskou tradičnou, konzervatívnou mentalitou, čoho znakom je aj fakt, že od roku 1987 do roku 1999 sponzorovala futbalový klub Manchester City. Išlo o jednu z najdlhšie (a nepretržite) trvajúcich sponzorských dohôd v britskom futbale.

• Zamysleli ste sa niekedy nad tým prečo sa firma Hewlett-Packard volá práve tak a nie trebárs Packard-Hewlett? Verte či nie, môže za to celkom obyčajná náhoda. Zakladatelia spoločnosti, páni Bill Hewlett s Dave Packardom, si jednoducho hodilo mincou – koho strana padla, toho meno sa ocitlo na začiatku názvu. Kto mal osud a mincu v rukách nevieme, víťaz je však každému jasný.

• Ak hovoríme o začiatkoch firmy HP, máme na mysli koniec tridsiatych rokov 20.storočia, presnejšie rok 1939, a pohybujeme sa na území Palo Alto v Californii. Garáž, v ktorej duo H-P začínalo, dodnes stojí a považuje sa za rodisko Silicon Valley, prvého technologického strediska na svete. Za jeho vznikom stojí Frederick Terman, profesor univerzity v Stanforde, ktorý povzbudzoval svojich študentov v zakladaní start-upov. Prvými, ktorí dali na radu svojho profesrova, boli práve Packard s Hewlettom.

• V prípade, že chceme rozprávať o súčasnosti HP, musíme spomenúť okrem iného fakt, že patrí medzi ekonomicky absolútne najvýkonnejšie IT spoločnosti v USA a de facto na celom svete. Výkonom a kvalitou vynikajú nie len tonery HP, ale prakticky akýkoľvek produkt tejto rokmi overenej značky.

Podnikanietechnológia
Comments (0)
Add Comment