Návod na úspešnejší život – I. časť

Po seriáli „Ženy, ktoré inšpirujú“ sme pre vás pripravili (ako veríme) ďalší zaujímavý seriál článkov, ktoré vám pomôžu k tomu, aby ste v pozitívnom slova zmysle zmenili svoj život a možno odštartovali novú, ešte úspešnejšiu etapu svojho života. Nech sa páči, začíname.

Úspešnejší život

Ako rozvíjať sebadôveru

„Vaše predstavy budú jasné len vtedy, ak nahliadnete do svojho srdca. Kto hľadí von, sníva. Kto nazrie dnu, precitne.“ C.G. Jung

Aby ste precitli, mali by ste pochopiť svoj životný príbeh a udalosti, ktoré formovali vašu osobnosť. Získanie prehľadu v týchto dôležitých momentoch vám pomôže dozvedieť sa viac o sebe, vašom správaní a reakciách rovnako ako o silných stránkach a spôsobe ako ich využiť na svoj rast.

Ako si vytvoriť osobnú filozofiu

„Vaša vlastná filozofia je najdôležitejším vymedzujúcim faktorom vo fungovaní vášho života.“ Jim Rohn

Rast ľudskej osobnosti formujú isté pravidlá a normy. Keď získate sebadôveru, musíte sa začať spoliehať viac na svoj vnútorný kompas. V zákulisí pocitu, že niečo je alebo nie je správne, existuje vedomé zhodnotenie situácie na základe vašich hodnôt a skúseností. Preto je dôležité určiť si hodnoty a presvedčenia vo vzťahu k svojmu okoliu a svetu – ako budete robiť rozhodnutia a ako ich budete používať na usmerňovanie svojho života.

Ako využiť svoje danosti

Žijeme aj preto, aby sme zistili v čom sme dobrí a čo radi robíme. Ak ste ochotní obetovať isté úsilie, môžete oba momenty skombinovať a dosiahnuť úspech takpovediac zábavnou cestou. Identifikujte svoj talent – v čom ste dobrí?

Identifikujte svoje vášne – čo máte radi?

Hľadajte príležitosti – aké príležitosti vám svet ponúka, prípadne môžete nejaké sami vytvoriť?

Hrajte sa, experimentujte a hľadajte to svoje. Aj keď to možno bude nekonečný proces.

Ako si nastaviť ciele

Ciele pracujú ako objektív fotoaparátu. Ak ho nastavíte správne, získate jasný obraz. Ak nie, obraz bude rozostrený. Preto je „schudnem do roka 5kilogramov“ lepším cieľom ako „chcem schudnúť“ – aj keď oba ciele sú pozitívne, druhému menovanému chýba jasné zameranie.

Ako vizualizovať svoju cestu

Neustále mám živé sny o úspechu. Až pokiaľ nejdem spať.“ Connor McGregor

Nastavenie cieľov má za úlohu vaše vedomie. Je skvelé pri predstavovaní si a premýšľaní. Podvedomie zase vidí úplný obraz o tom (aj o nepríjemných veciach), čo k dosiahnutiu cieľa vedie. Vedomie aj podvedomie musia pracovať spolu.

Predstavte si detaily, jasnú cestu a emócie, ktoré sa vás zmocnia po dosiahnutí cieľa – nastavíte tak svoju myseľ na režim, v ktorom automaticky uverí, že cieľ je dosiahnuteľný. Vizualizácia je však jednou stranou mince. Tou druhou je drina.

Ako formovať a porušovať návyky

„Vytvorím si dobré návyky a stane sa ich otrokom.“ Og Mandino

Definujte vaše najdôležitejšie návyk a to, ako by mohli ovplyvniť každú oblasť vášho života. Realizujte ich jeden po druhom, ale nie ako niečo čo musíte vykonať, ale tak, ako by boli súčasť toho kým ste (príklad: existuje veľký rozdiel medzi túžbou po vypracovanom tele a cvičením). Zmeniť svoje vnímanie nie je ľahké a vyžaduje to prax. Začnite v malom a osvojte si hoc aj jeden drobný zvyk, ktorý vás v pozitívnom posunie vpred.

úspešnejší životŽivot
Comments (0)
Add Comment