Plánujete stavať dom? Postavte si nízkoenergetický dom

V posledných rokoch sme zaznamenali veľký záujem o stavbu nehnuteľností, ktoré majú šetriť prírodné zdroje a vytvoria ideálne prostredie pre ľudí s alergiami. Zaznamenal sa záujem o pasívne domy, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie. Záujem vzrástol aj o nízkoenergetické nehnuteľnosti, ktoré si klienti dávajú postaviť vzhľadom na neustále sa zvyšujúce ceny energií.

Ak plánujete stavať dom, uprednostnite moderný nízkoenergetický dom.

Vyššie počiatočné investície

Ak sa rozhodnete pre stavbu nízkoenergetického domu, pravdepodobne vás prekvapia vysoké ceny. Nezľaknite sa ale. Počiatočné vyššie investície vedia viaceré rodiny odradiť. Treba si však uvedomiť, že počiatočné náklady sa vám v priebehu pár rokov vrátia. Minimum spotrebovanej energie vám zníži mesačné náklady potrebné na vykurovanie nehnuteľnosti.

Čo všetko musí spĺňať nízkoenergetický dom?

Všeobecne bývajú nízkoenergetické domy charakterizované ako domy, v ktorých sa na zabezpečenie tepelnej pohody spotrebuje menej ako 50 kWh/m2 za rok. Postaviť takúto nehnuteľnosť ale vyžaduje bohaté skúsenosti s architektúrou a odbornými znalosťami o nízkoenergetických nehnuteľnostiach. Pri výstavbe nízkoenergetického domu je potrebné hľadieť na umiestnenie izieb a orientáciu na svetové strany. Ďalej treba klásť dôraz na využívanie solárnej energie (inštalácia solárnych panelov) a na spôsob vetrania. Nízkoenergetický dom musí mať zabezpečené vetranie so spätným získavaním tepla (rekuperáciou). Rekuperáciu by sme mohli definovať ako dej, pri ktorom sa privádzaný vzduch do budovy predhrieva teplým odpadovým vzduchom, ktorý sa z miestnosti odvádza.

Vyberte si firmu a dajte si postaviť dom na kľúč

Ak máte záujem o stavbu nízkoenergetického domu, ale nerozumiete dostatočne technológiám, ktoré sa používajú pri výstavbe týchto domov, bude pre vás výhodné, ak si vyberiete konkrétny projekt domu z aktuálnych projektov obytných domov a dáte si dom postaviť na kľúč.

Neustále zvyšujúce sa ceny energií a vzrastajúce ceny plynu a tuhého paliva nás budú nútiť k stavbe nízkoenergetických rodinných domov. Ak uvažujete o stavbe vlastného domu, pouvažujte aj na touto možnosťou.

BývanieTipy
Comments (0)
Add Comment