Prečo sú polievky zdravé?

Už naše staré mamy a babky tvrdili, že polievka je grunt. Tak či onak, pravdou je, že tanier horúcej polievky dokáže aj ten najchladnejší deň spraviť znesiteľnejším. A v ideálnom prípade domácej, ktorá neobsahuje žiadne chemikálie ani nežiadúce prídavné látky. Prečo by ste polievku nemali zo svojho jedálnička v žiadnom prípade vynechať?

Polievka

Prirodzený zdroj zeleniny

Zelenina by v našom jedálničku nemala chýbať, no mnohí sa s touto skutočnosťou nedokážu poriadne vyrovnať. Zaradenie polievky do denného menu ale môže pomôcť zvýšiť príjem zeleniny celkom prirodzene, najmä ak to budú vegetariánske polievky. Napríklad pravidelná konzumácia gazpacha, studenej polievky s rajčinovým základom, dokáže hladinu C vitamínu v tele stimulovať už v priebehu dvoch týždňov.

Čo sa varených polievok (zeleninové, vývary) týka, tie poskytujú až 50% dennej dávky vitamínu A a 10% dennej odporúčanej dávky selénu a draslíka.

Zasýti, nezaťaží

Na rozdiel od iných tekutín (voda alebo čaj) môže polievka zasýtiť podobne ako hociktoré tuhé jedlo. To znamená, že polievku môžete pokojne podávať ako hlavný chod bez obáv, že by ste na konci stolovania boli stále hladní. Ako plnohodnotný hlavný chod sú skvelé najmä desiatové polievky, bohatý vývar či hŕstková polievka. Ak si teda z polievky plánujete spraviť hlavné jedlo, určite si vyberte takú, ktorá obsahuje aj hodne proteínov (vývar, strukovinové).

Skvelé aj pri chudnutí

Polievky so základom z mäsového vývaru majú pomerne málo kalórií na jeden gram. To je dobrá správa najmä pre ženy a dámy, ktoré sa pokúšajú schudnúť a hľadajú potraviny s nízkou energetickou hodnotou. Podľa výskumov vedie konzumácia polievok (ako súčasti nízkokalorickej diéty) dvakrát denne k o 50% väčšiemu úbytku na hmotnosti než pri konzumácii energeticky hustejších potravín s rovnakým počtom kalórií. Pamätajte, že krémové polievky môžu mať vyšší obsah tukov a kalórií ako vývar či zeleninová polievka (až dvakrát viac kalórií a 10násobné množstvo tukov).

Jedlopolievka
Comments (0)
Add Comment