Príprava na materstvo

Spomínate si ešte na ten deň, keď ste si robili tehotenský test a objavili sa vám na ňom dve čiarky, ktoré značili, že sa to konečne podarilo a ste v požehnanom stave? Ženy, ktorým visia na krku tri hlučné hyperaktívne deti, ťahajú ju za vlasy a ona popritom musí stíhať obriadiť domácnosť, navariť a upratať, by sa možno zamysleli nad tým a svoje rozhodnutie porodiť tri deti by možno zmenili. Samozrejme, boli by ovplyvnená aktuálnou situáciou. Väčšina žien ale pôrod dieťaťa berie ako požehnanie. Príprava na materstvo je však náročnejšia, ako ste si možno mysleli.

Príprava na materstvo

Život naopak

Príprava na materstvo nie je vôbec len o nakupovaní výbavičky pre bábätko. Očakávajte aj úplnú zmenu v dennom harmonograme. S príchodom malého dieťatka sa zmení program nielen vám ako mamičke, ale aj partnerovi/ manželovi. Stredobodom pozornosti nebudete vy ako partneri, ale vaše malé dieťatko. Ak nie ste prvorodička, bude dôležité na príchod bábätka pripraviť aj staršie detičky. Určite ste mali niekedy možnosť postrehnúť, ako starší súrodenci žiarlili na mladších. Keď ich však v predstihu pripravíte na príchod súrodenca, uvidíte, že to so žiarlivosťou nebude až také zlé a starší súrodenec si navykne na to, že už nie je jedináčik.

Prehnaná starostlivosť

Dieťatko je po narodení veľmi krehučké, preto je pochopiteľné, že každý jeden pohyb s dieťatkom dôkladne zvažujete. Ako mamička chcete prirodzene svoje dieťatko chrániť a keď sa náhodou objaví dojčenská kolika a vaše dieťatko bude neustále plakať, začnete panikáriť, obvolávať mamičky – kamarátky a vyvolávať pediatričke. Upokojte sa, dojčenská kolika nie je ojedinelá. Takmer každé druhé bábätko si prejde týmto procesom.

A hlavne nezabúdajte – vaše dieťatko vníma to, ako sa cítite. I keď sa u vášho malého drobca prejaví intolerancia laktózy, zachovajte pokoj. Okamžite, keď zbadáte prvé príznaky tejto poruchy organizmu, zavolajte pediatričke a objednajte sa.

DieťaMaterstvoTehotenstvo
Comments (0)
Add Comment