Zlodeji nedovolenkujú – ako zabezpečiť vaše bývanie pred vlámaním?

Leto – ideálny čas vyraziť niekam na dovolenku! Hocikam, hlavne aby to bolo čo najďalej od zabehaného stereotypu! Lenže…opustené byty a domy po dovolenkároch sú pre zlodejov obrovským lákadlom. Čo robiť, aby ste nekalým živlom znepríjemnili chuť? Tu sú naše odporúčania.

Zabezpečte si domov

Všetko zatvorené

Pred odchodom sa presvedčite, či ste všetko dobre zatvorili a zamkli. Ale keď všetko, tak všetko. Teda okná, dvere, strešné, podkrovné aj tie na pivnici alebo na terase. Ideálne je, ak ich vybavíte dodatočnými bezpečnostnými prvkami ako napríklad bezpečnostnými fóliami a viacerými zámkami.

Kľúče do dobrých rúk

Kľúče – kam s nimi? Určite nie na „prefláknuté“ miesta akými sú kvetináče alebo priestory pod rohožkou. Je možné, že zlodeji majú o vašich skrýšiach prehľad a dlhodobo vaše bývanie pozorujú. To, že ste paranoidní ešte neznamená, že vás nesledujú. Takže kľúče radšej zverte zodpovednej osobe.

Pravidelná externá kontrola

Poproste toho, kto dostane na starosť kľúče od vášho domova, aby ho aspoň raz denne navštívil. Popolievať kvety, vyvetrať, pravidelne vyberať schránku, to všetko je klasika, ktorá navonok bude vydávať signál – aha, tu sa stále niečo deje. Pohyb v dome naviac zneistí a odradí potenciálnych zlodejov od „návštevy“.

Sused lepší ako kamera

Keď máte dobre vzťahy so susedmi, je to vždy fajn. Pred odchodom na dovolenku ich môžete poprosiť, aby po očku sledovali aj váš dom či byt počas vašej neprítomnosti. Bezpečnostnú kameru môže nahradiť oko pozorného suseda. Je to moment, ktorý sa už viackrát osvedčil v praxi.

Upratané okolie

Najmä v prípade rodinných domov sa oplatí mať upratané ich okolie. Teraz máme na mysli najmä rôzne záhradné stolíky, smetné nádoby prípadne rebríky, skrátka všetko a hocičo, čo by zlodejom mohlo slúžiť na vstup do domu cez vyššie poschodia.

DovolenkaZabezpečenie domu
Comments (0)
Add Comment