Aké účinky má pitie energetických nápojov na váš organizmus?

Energetické nápoje sa predávajú ako stimulanty mentálnej aj fyzickej výkonnosti. Ich najčastejšou zložkou je kofeín, niektoré ale obsahujú aj guaranu či ženšen. Podľa organizácie The Substance Abuse and Mental Health Service Administration, ktorá pôsobí popri americkom ministerstve zdravotníctva, sa množstvo kofeínu v plechovke takéhoto nápoja pohybuje na úrovni 80 – 500mg. Pre porovnanie, šálky kávy obsahuje asi 100mg tejto látky.

Energetický nápo (Zdroj: https://pixabay.com/en/drink-energy-drink-soft-drink-2403580/)

Tak ako sladené nápoje, aj energetické drinky obsahujú cukor. A nie málo. Podľa zdroja tohto textu obsahuje plechovka Red Bullu s objemom 250ml asi 27,5g cukru. Viaceré štúdie sa odvolávajú na výsledky, ktoré nevyznievajú práve v prospech energetických nápojov. Ale čo sa s našim telom v skutočnosti deje po konzumácii takéhoto nápoja?

Účinky, ktoré sa dostavia do 1 hodiny po vypití

Kofeín sa do krvného obehu dostane v priebehu 10minút od vypitia nápoja, čo spôsobí zvýšenie srdcovej frekvencie a krvného tlaku. V priebehu nasledujúcich 15-45 minút dosiahne kofeín v krvi svojho vrcholu, vďaka čomu sa zlepší koncentrácia jedinca. Prečo? Kofeín blokuje tvorbu adenozínu (látky, podľa ktorej organizmus dokáže rozlíšiť mieru únavy) a podporuje tvorbu molekúl „dobrej nálady“ v mozgu (podobne ako dopamín). Kofeín sa absorbuje zhruba do jednej hodiny a naša pečeň na to zareaguje tým, že do krvného riečišťa uvoľní viac cukrov.

Čo nasleduje po prvej hodine?

Za hodinu začnú účinky kofeínu slabnúť a spolu s tým dochádza k náhlemu poklesu hladiny cukrov. Nastupuje pocit únavy. 50% zníženie hladiny kofeínu v krvi nastáva v priemere po 5-6hodinách, úplné odstránenie trvá asi 12hodín. Rýchlosť vstrebávania môže ovplyvniť (spomaliť) tehotenstvo, ochorenia pečene či rôzne lieky. Dlhší „polčas rozpadu kofeínu“ majú deti a dospievajúca mládež, čo znamená, že kofeín u nich ostáva v obehu dlhšie a na vyšších úrovniach ako u dospelých, následkom čoho sú deti náchylnejšie k poruchám správania či výskytu úzkosti.

Návyk zráža pozitívne účinky nápojov

Podľa zdroja tohto článku môžu pravidelní konzumenti energetických nápojov zažívať 12-24hodín po poslednej konzumácii nápoja abstinenčné príznaky spojené s bolesťou hlavy, zápchou a podráždenosťou. Na základe množstva spotrebovaného kofeínu môžu symptómy trvať 9 a viac dní. Organizmus bežných spotrebiteľov si na pravidelný príjem kofeínu navykne po zhruba 7 – 12 dňoch. Je zaujímavé, že po vytvorení návyku už povzbudzujúci účinok nápojov ani nevníma.

Zdroj https://www.medicalnewstoday.com/articles/298202.php

energetické nápoje
Comments (0)
Add Comment