Ako na kvalitný spánok?

Viete ktorou činnosťou strávite najväčšiu časť svojho života? Odpoveď vás možno prekvapí. Je to spánok, ktorý vyplní v priemere až tretinu života človeka. A to je celkom dostatočný dôvod na to, aby ste mu venovali patričnú pozornosť, nemyslíte?

Napriek tomu, že spánok je pre regeneráciu organizmu prospešnejší oveľa viac ako ktorékoľvek kúpele na svete, mnohí jeho účinok podceňujú. Sčasti v tom možno hrá úlohu aj nevedomosť, no to na výsledku nič nemení. Ako si teda dopriať kvalitný a výdatný spánok, po ktorom sa zobudíte svieži a odpočinutí?

Spite tak akurát

Ani málo, ani veľa, stredná cesta je naj. V prípade spánku to platí. Ideálna dĺžka jedného spánkového cyklu sa podľa viacerých výskumov pohybuje niekde na úrovni piatich až siedmich hodín. Výrazne kratší spánok sa snáď ani za spánok považovať nedá, po desiatich či dvanástich hodinách v posteli sa zase môžete zobudiť unavenejší ako keď ste išli spať. Nemenej dôležitý je ale aj čas, kedy sa do postele poberáme. Rady starých materí, že najvýdatnejší spánok prebieha do polnoci, sú aktuálne aj dnes.

Zdraví spánok

Zamedzte rušivým podnetom

Sú typy, ktoré by zaspali aj pri zapnutej zbíjačke. Aj na ich organizmus však okolité rušivé vplyvy v podobe zvukov, no najmä svetla pri spánku nepôsobia dobre. Tma má totiž veľký vplyv na tvorbu melatonínu – hormónu, ktorý je nápomocný pri regenerácii organizmu. Jeho nedostatok zákonite spôsobí zmeny vo fungovaní tela, konkrétne nepozornosťou a v dlhodobejšom horizonte aj zvýšením krvného tlaku. Aby ste nedospeli do tohto štádia, vyhnite sa zdĺhavej práci do neskorých nočných hodín, rovnako ako pozeraniu televízie či sedenia pred počítačom a hoci aj pri zasvietenej žiarovke.

Vetrajte a udržujte príjemnú klímu

Možno ste už zachytili informáciu, že aj pri spánku môže telo spaľovať tuky. Je to pravda, no musia k tomu byť vytvorené vhodné teplotné podmienky. Preto je pred spánkom vhodné vyvetrať izbu (v lete aj zime) a udržovať v nej stálu teplotu na úrovni 16 – 18 °C. Práve to sú čísla, pri ktorých telo najlepšie regeneruje a nakoniec aj rýchlejšie spaľuje prebytočné tuky.

Spánok
Comments (0)
Add Comment