Chcete šetriť životné prostredie? Skúste začať napríklad takto

Zero waste, slow fashion – všetko toto nás v posledných rokoch výrazne ovplyvňuje. Žiaľ naša krajina je stále na chvoste rebríčka z krajín EÚ, ktoré sa rozhodli propagovať myšlienku triedenia odpadu a šetrenie životného prostredia.

Ak vám čo i len trochu záleží na životnom prostredí a chceli by ste prispieť k jeho zlepšeniu, skúste sa inšpirovať našimi nápadmi.

Vyhnite sa používaniu igelitových sáčkov a plastových tašiek

V niektorých obchodných reťazcoch nájdete takmer všetko zabalené v igelite a plastových obaloch. Skúste čerstvé potraviny namiesto plastových tašiek a sáčkov umiestňovať do látkových vrecúšok a tašiek. Kupujte skôr čerstvé potraviny nezabalené v plastových obaloch. Najmä teraz v lete je väčšia šanca, že sa vám takéto potraviny bez prívodu vzduchu rýchlejšie pokazia.

Ak by sme vám mohli odporučiť, ušite si bavlnené vrecúška a ak máte doma kvalitnú ľanovú látku, tak aj ľanové vrecúška. Po zašpinení vrecúška operiete, čo o plastových povedať nemôžete.

Trieďte odpad

Ak sa predsa len nevyhnete plastom, aspoň ich trieďte. Plasty sa používajú na ďalšiu spotrebu a vedeli ste, že sa z nich dokonca vyrába aj oblečenie?

Snažte sa plastové nádoby vyčistiť od špiny a odlepte z nich všetky nálepky. Plastové nádoby hádžte do žltých košov nachádzajúcich sa pri paneláku / v obci, kde bývate. Všetko sa dá, len treba chcieť. Ak sa vám dá, vyhraďte si jednu látkovú tašku väčších rozmerov na očistený plastový odpad a snažte sa ho každý deň vynášať do kontajnera.

Nezabúdajte ani na biologický odpad. Ten môžete triediť podobne ako aj plasty, len s tým rozdielom, že biologický odpad nedávajte do látkových tašiek. Vyhraďte si jednu starú misu(odporúčame pevnú smaltovú) a odpad okamžite vynášajte do kontajnerov s biologickým odpadom (väčšinou sú to tie hnedé).

Namiesto plechoviek kupujte nápoje v sklenených vratných fľašiach

Milovníčky ovocných limonád a piva z plechoviek možno nepotešíme, ale ak si začnete kupovať nápoje v sklenených fľašiach a vyhnete sa plechovkách, pomôžete životnému prostrediu.

plastytriedenie odpadu
Comments (0)
Add Comment