Fajčením zabíjate celé svoje telo

Fajčenie cigariet a tabaku ako takého je extrémne škodlivé pre zdravie a neexistuje žiadny spôsob ako fajčiť bezpečnejšie. Nič nerieši ani výmena cigarety za cigaru alebo vodnú fajku. Horením tabakových výrobkov vzniká viac ako 7000 rôznych chemických zlúčenín, z ktorých mnohé sú jedovaté a niekoľko desiatok priamo súvisí so vznikom rakoviny.

Fajčenie (Zdroj: https://pixabay.com/en/woman-smoking-cigarette-tobacco-918616/)

Vplyv na centrálny nervový systém

Jednou zo zložiek tabaku je náladu ovplyvňujúca droga zvaná nikotín. Je taký silný, že váš mozog zasiahne už niekoľko sekúnd po „aplikácii“. Chvíľkový prílev energie, spôsobený nikotínom, však čoskoro vystrieda únava a nutkavý pocit po jeho opätovnej aplikácii. Ak ste si vypestovali návyk na nikotín (čo je veľmi ľahké), jeho akútny nedostatok celkom iste zhorší vaše kognitívne fungovanie a spôsobí, že sa budete cítiť podráždene a úzkostlivo.

Vplyv na dýchací systém

Pri vdychovaní dymu z cigarety zároveň inhalujete látky, ktoré poškodzujú vaše pľúca. Popri zvýšenom množstve infekcií sú fajčiari vystavení vyššiemu riziku chronických nevratných pľúcnych stavov ako chronická bronchitída, chronická obštrukčná choroba pľúc, rakovina pľúc a mnoho ďalších pľúcnych ochorení.

Paradoxom je, že odstúpenie od tabakových výrobkov môže spôsobiť dočasné preťaženie pľúc a dýchacie ťažkosti, nakoľko pľúca sa začnú hojiť. Zvýšená produkcia hlienu po ukončení fajčenia je pozitívnym signálom o tom, že dýchací systém sa začína revitalizovať.

Ak už nechcete prestať fajčiť kvôli sebe, prestaňte aspoň kvôli svojim deťom. Deti z fajčiarskych rodín sú totiž náchylnejšie na kašeľ, astmu, zápaly pľúc a bronchitídu.

Vplyv na kardiovaskulárny systém

Fajčenie ničí celý kardiovaskulárny systém. Nikotín spôsobuje zúženie ciev, čo vedie k obmedzeniu prietoku krvi, časom k poškodeniu krvných ciev a ochoreniam periférnych artérií. Fajčenie tiež zvyšuje krvný tlak, oslabuje steny ciev a zvyšuje riziku vzniku krvných zrazenín. Všetko dohromady nezriedka vedie až k mozgovej príhode fajčiara.

Je dôležité dodať, že podobným rizikám ako fajčiari sú vystavení aj tzv. pasívni fajčiari.

Vplyv na vlasy, nechty a pokožku

Častými príznakmi, ktoré sú spojené s fajčením, sú zmeny vitality pleti a pokožky ako takej. Látky v cigaretovom dyme menia štruktúru pokožky a dramaticky zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože. Ani nechty na nohách a rukách nie sú voči fajčeniu imúnne, hrozí im vyššie riziko vzniku hubových a plesňových ochorení. Nikotín má dokázateľný (a žiaľ opäť negatívny) vplyv aj na kvalitu vlasového porastu – fajčenie totiž zvyšuje vypadávanie a šedivenie vlasov.

Vplyv na tráviaci systém

Ani tráviaci systém nie je voči ničivým následkom fajčenia imúnny. Fajčenie zvyšuje riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny, hrdla, hrtanu aj pažeráka či pankreasu. To platí dokonca aj pre ľudí čo fajčia, ale dym nevdychujú do pľúc. Fajčenie vplýva aj na prirodzenú tvorbu inzulínu a dramaticky zvyšuje pravdepodobnosť vzniku inzulínovej rezistencie. Fajčiar je tak vystavený vyššiemu riziku vzniku cukrovky druhého typu a komplikáciám, ktorých vývoj prebieha oveľa rýchlejšie ako u nefajčiarov.

Vplyv na reprodukčný systém

Fajčenie doslova zabíja život v nás, v mužoch aj v ženách. U mužov znižuje sexuálnu výkonnosť, u žien máva za následok zníženú tvorbu vaginálneho sekrétu a schopnosť dosiahnuť orgazmus. Vedie tiež k zníženiu hladiny pohlavných hormónov a sexuálnej túžby ako takej. Plodná perióda fajčiarov a fajčiarok je oveľa kratšia ako u nefajčiarov. Ak žena fajčí počas tehotenstva, vystavuje ešte nenarodený plod rizikám vzniku fyzických deformácií a rastovým problémom, ktoré môžu viesť k predčasnej smrti dieťatka.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/smoking/effects-on-body

fajčenie
Comments (0)
Add Comment