Horoskopy podľa čínskeho zverokruhu: Ako to s nimi je?

Čínska astrológia má svoje vlastné horoskopy, pričom používa svoj vlastný zverokruh. Každému roku sa priradzuje jedno znamenie, ktoré sa periodicky opakujú. Podľa čínskej astrológie je novorodenec ovplyvnený znamením roku, elementom a nábojom, v ktorom sa narodil.  

Dvanásť zvierat, päť živlov

Čínsky horoskop umožňuje pozerať sa na zverokruh z úplne iného uhlu pohľadu. Jeho systém je výrazne odlišný od toho, ktorý poznáme. Zakladá sa na sústave dvanástich zvierat a piatich živlov. Tým sa potom priradzujú časové obdobia. Vždy jedno zviera vládne určitému roku. Ten je ale oproti nášmu kalendáru posunutý a začína na prelome januára a februára. 

Čínske horoskopy nielen v Číne

Čínsky zverokruh sa používa bez akýchkoľvek zmien aj v ďalších krajinách Ázie, ako je Kórea, Tibet, Mongolsko. Používa sa aj v Japonsku, no tam nahrádzajú prasa diviakom. Vietnamci zase vymenili králika za mačku. Historicky je doložené využívanie čínskeho horoskopu aj u Húnov a Protobulharov.

Roku 2017 vládne ohnivý kohút

Rok 2017 sa nesie v znamení ohnivého kohúta, ktorý vystriedal znamenie opice. Kohút pre Číňanov zobrazuje symbol vernosti, precíznosti a dochvíľnosti. Ohnivý kohút patrí v čínskom horoskope medzi nekonfliktné, dobrosrdečné a zároveň veľmi egoistické znamenia. Podľa čínskeho kalendára sa rok Ohnivého kohúta začal 28. januára 2017 a končí sa 15. februára. Tento rok podľa čínskeho kalendára symbolizuje predovšetkým víťazstvo a úspechy, ktoré budú v priebehu roka dosiahnuté pomocou trpezlivosti a tvrdej práce. Kohúta popisujú horoskopy ako odvážne znamenie, takže dovolí ľuďom v živote viac a zároveň bezpečnejšie riskovať. V čínskej kultúre kohút reprezentuje aj vymietanie zlých duchov.

Foto: Bigstockphoto

Čínske horoskopy
Comments (0)
Add Comment