Pravdy a mýty o potravinách – I. časť

Prospešné alebo škodlivé? Táto modifikovaná hamletovská otázka, respektíve odpoveď na ňu, trápi výživových poradcov a vedcov dennodenne. Niektoré potraviny získali nálepku, ktorá im nepatrí a preto ich konzumujeme menej (alebo viac). Na našu škodu. Zbúrajme preto niektoré mýty o potravinách.

 

Potraviny

1. Vajíčka neprospievajú zdraviu

Mnoho rokov tvrdili výživoví špecialisti, že vajíčka sú nezdravé a že sú najbohatším zdrojom cholesterolu v ľudskej potrave. A keďže cholesterol upcháva cievy, konzumácia vajíčok zákonite musí viesť k zvýšeniu rizika kardiovaskulárnych chorôb. Pravda?

Ani nie…Už slávna Frmingham Heart Study, prvá štúdia, ktorá preukázala, že hladina vysokého cholesterolu v krvi spôsobuje zvýšené riziko infarktu, nenašla žiadnu spojitosť medzi jedením vajíčok a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ako je to možné? Len zhruba 25% cholesterolu v krvi totiž pochádza z jedla. Ten zvyšok je produktom pečene, ktorá cholesterol produkuje najmä vtedy, keď zjete potraviny bohaté na saturované tuky. A tých majú vajíčka málo. Naopak, sú dobrým zdrojom zdravších nenasýtených tukov, rôznych minerálov a vitamínu B.

2. Káva spôsobuje rakovinu

Pred niekoľkými desiatkami rokov bola káva a jej konzumácia často spájaná so vznikom rakoviny. Koncom 70tych rokov výskumníci uviedli, že kofeín spôsobuje rast cýst v tkanive prsníkov. V roku 1981 zase istá štúdia Harvardovej univerzity zistila nárast rakovinu pankreasu u ľudí, ktorí píjavajú kávu.

Aj v ďalších rokoch hľadali vedci spojenie medzi pitím kávy a zvýšeným rizikom vzniku rakoviny, no nenašli nič. Alebo skôr občas našli, akurát že pravý opak. 17 štúdií, realizovaných od roku 1990 do roku 2003, potvrdilo zníženie rizika rakoviny hrubého čreva skoro o 25% u ľudí pravidelne konzumujúcich čaj alebo kávu. V posledných rokoch štúdie dokonca poukázali na fakt, že pitie kávy má isté preventívne účinky pred inými chorobami ako diabetes druhého typu či Parkinsonovou chorobou.

3. Ak chcete ochrániť svoje srdce, pite červené víno

Niektorí vedci predpokladali, že láska k vínu je tým kľúčom, vďaka ktorému si Francúzi udržujú vynikajúce kardiovaskulárne zdravie. Bola to logická úvaha vzhľadom na to, že červené víno obsahuje vysoké množstvo fytochemikálie s názvom resveratrol, ktorý má veľmi dobré antioxidačné účinky, spomaľuje proces starnutia a znižuje zápalové procesy v tele.

Údajne je to ale trochu inak, čo dokumentuje viacero štúdií vykonaných na veľkej vzorke populácie. Za spomínanými zdravotnými prínosmi má stáť alkohol (a to v červenom aj bielom víne, ale napríklad aj v pive), avšak prijímaný v miernych dávkach. Alkohol má zvyšovať hladiny „dobrého“ (HDL) cholesterolu v krvi a pokiaľ vypijete nie viac ako jeden či dva poháriky dobrého vína (2-3dcl), rozhodne by vám to nemalo uškodiť.

JedloPotraviny
Comments (0)
Add Comment