Prečo by ste nemali zanedbávať pitný režim?

Podobne ako vzduch je aj voda pre ľudské telo životne dôležitým prvkom. Pre zdravie a kvalitu každodenného života je nutné udržovať rovnováhu medzi príjmom a výdajom tekutín. Ako na to?

Počas priebehu bežného dňa človek vylúči zhruba 3itre vody. Väčšinu z toho vo forme moču, ďalšia sa stráca dýchaním či potom. Mierny, aj keď dlhodobý nedostatok tekutín nemusí byť ani postrehnuteľný. Časom sa však môže prejaviť bolesťami hlavy, zápchou, ale aj vážnejšími zdravotnými komplikáciami ako je porucha funkcie ľadvín alebo ochorenie srdca a ciev. Znížený príjem vody spôsobuje dehydratáciu, ku ktorej často dochádza aj pri hnačkách, vracaní alebo vysokom fyzickom vypätí. Platí tiež, že u detí sa dehydratácia dostavuje oveľa skôr a prejavuje sa intenzívnejšie ako u dospelých.

Dodržujte pitný režim

Ako sa prejavuje dehydratácia?

Jedným z klasických príznakov dehydratácie je pocit smädu a sucha v ústach, na jazyku aj na perách. To už obvykle býva päť minút po dvanástej a organizmus dáva takýmto spôsobom najavo, že ste ho vodou nedostatočne zásobili po dlhý čas. Dehydratácia sa však prejavuje aj ďalšími pocitovými znakmi ako je únava, malátnosť, strata koncentrácie a celkový pokles duševnej a fyzickej výkonnosti, ktoré často sprevádza bolesť hlavy. Jeden zo signálov dehydratácie však spoznáte aj pri močení. Moč človeka s deficitom tekutín býva sfarbený do tmavo žlta. Obdobnú farbu však môže spôsobiť aj „predávkovanie“ sa vitamínmi skupiny B a karoténom.

Ako reaguje náš tráviaci systém na veľkú zaťaž

Od čoho závisí odporúčané množstvo vypitých tekutín?

Už strata 1-2% tekutín je pre telo kritická natoľko, že v človeku vyvoláva nepríjemný pocit smädu. Tomu by ste ale mali predchádzať pravidelným doplňovaním vhodných tekutín počas dňa. Aby telo ostalo v rovnováhe, mali by ste prijať aspoň toľko tekutín, koľko ich za deň stratíte, to znamená minimálne 3 – 3,5 litra u priemerného zdravého dospelého človeka. Pitný režim ale závisí od viacerých faktorov, najmä telesnej aktivity, teploty tela a okolia, aktuálneho zdravotného stavu, zloženia prijímanej potravy a podobne. Prijímať tekutiny je vhodné rovnomerne počas celého dňa, pričom k večeru a pred spaním sa odporúča pitie obmedziť.

Čo piť a čo nie?

Do vodnej celodennej bilancie si môžete zarátať čistú vodu, neperlivé slabo mineralizované vody, nesladené čaje (aj bylinkové) a polievky. Naopak, menej vhodné sú sladené limonády, ochutené minerálky, alkoholické a kofeínové nápoje, mlieko (ktoré je kvôli obsahu bielkovín skôr potravinou ako nápojom), ale tiež stredne a silne mineralizované minerálne vody, ktorých denný príjem by nemal byť vyšší ako 0,5litra.

DehydratáciaPitný režimVoda
Comments (0)
Add Comment