Rozhovor o kĺboch

MUDr. Tomáš Jakubík, ortopéd s najvyššou špecializáciou v odbore zo špecializovanej ortopedickej nemocnice Clinica Orthopedica.

Dnešný človek veľa času presedí, málo sa hýbe a stráca sa tak rovnováha medzi telom a mozgom. Je tento výrok pravdivý?

Áno, platí známa kalokagatia, súlad a rovnováha fyzickej a duševnej stránky človeka.

Ktoré faktory zvyšujú pravdepodobnosť, že budeme mať problémy s kĺbmi?

Je to samozrejme individuálne, no určite zaváži pasívna hmotnosť alebo záťaž. Keď má dotyčný slabý svalovo väzivový aparát. Kĺbom neprospievajú náväzové cvičenia a záťaže, ani keď telo nemá čas na oddych, napríklad keď cez víkend pracuje. Taktiež naše kĺby negatívne ovplyvňujú prudké extrémne zmeny teplôt.

Je pravdou, že psíčkari majú zdravšie kĺby vďaka častejším a dlhším prechádzkam?

Áno.

Existujú športy, ktoré sú pre kĺby rizkové a ktoré menej?

Áno, pre kĺby je rizikový napríklad beh po asfalte naopak prospešné je napríklad plávanie.

Veľa sa hovorí o vysokých podpätkoch. Sú skutočne také škodlivé? Ako dlho by sme mali mať obuté topánky na podpätkoch, aby to kĺbom a chrbtici škodilo čo najmenej?

Určite ich nedoručujem nosiť každý deň do práce ale len príležitostne do divadla či na iné akcie. Podpätky nás nútia stavať sa na špičky, čím podsadzujeme panvu. Keďže menia postavenie panvy v samotnej hre, tým pádom ovplyvňujú zakrivenie chrbtice, čo zas mení záťaž na platničky, z čoho vzniká napätie. Spúšťajú v tele reťazovú reakciu, ktorá v konečnom dôsledku na nás pôsobí negatívne.

Aký je ideálny pohyb, respektíve čo by sme mali robiť aby sme si udržali zdravú chrbticu a kĺby?

Odporúčam plávanie, chôdzu a individuálne cvičenie na spevňovanie svalstva a udržiavania rozsahu hybnosti.

Chodia pacienti s problémami za lekárom neskoro?

Žiaľ áno, niektorí chodia príliš neskoro. Potom je tu skupina ľudí, ktorí naopak chodia s „hlúposťami“, inšpirovaní internetom.

S ktorými kĺbami máme najčastejšie problémy?

Zväčšia je to koleno, krížová chrbtica, rameno, členok a bedrový kĺb.

Je dnešná generácie detí viac ohrozená problémami s kĺbami ako tomu bolo v minulosti? Ak áno, prečo?

Mladá generácia sa prevažne venuje intelektuálnym veciam, skôr trávia čas pasívne ako aktívne. Veľa presedia za počítačom.  A tým sa nesprávajú dobre k svojej chrbtici a to sa im môže časom vypomstiť.

Dnes sú tu moderné druhy liečby – krvná plazma a momentálne sú hitom kmeňové bunky… Pre koho je takáto liečba vhodná a komu by ste ju už neodporučili?

Táto liečba je ideálna pre mladých pacientov. Ich organizmus dobre reaguje na impulzy, ktoré získava z kmeňových buniek a rastových faktorov. Mladší organizmus je na reparáciu schopný adekvátne reagovať. Regenerácia prebieha v dobrom prostredí, pretože je tam ešte primerane pevný svalový aparát, dokonca aj keď má slabšiu humolárnu odpoveď. To platí pri organizme, kde už začala deformitída kĺbov. Fyzikálne je tam zmena záťaže a vydieranie chrupavky. Kmeňové bunky majú z mojich skúseností menej ako 50% efekt účinnosti.

Čo je najčastejším dôvodom bolestí kĺbov?

Zvyčajne to býva preťaženie buď z jednorazovej väčšej námahy či úrazu alebo kvôli dlhodobému preťažovaniu kĺbov a s tým súvisiace iné veci, ktoré bolesť podporia. Môže sa pod to podpísať aj iné ochorenie ako napríklad chrípka, ktorá reaguje na preťažený kĺb úplne ináč. Ten pri chrípka býva omnoho citlivejší, vnímavejší a tým pádom aj bolestivejší ako zdravý kĺb.

Čo ovplyvňuje proces starnutia kĺbov?

Starnutie kĺbov spôsobuje ochabnuté svalstvo, ochabnutý väzivový aparát, zmeny na kostiach a na elasticite chrupavky.


Známe sú rôzne výživové doplnky. Ktoré by ste odporučili a ktoré sú len zbytočným vyhadzovaním peňazí?

Existujú doplnky výživy, ktoré nevedia garantovať vstrebateľnosť a lieky, ktoré to naopak garantovať musia. Líšia sa aj v množstve liečivej látky, ktorá je daná liekom. Liek garantuje to, že keď ho zjeme, látka sa dostane na miesto určenia. V skupine výživových doplnkov nie je istý obsah lieku, čo by pri dlhodobom užívaní síce až tak nevadilo, no nevieme pri nich presne oddiferencovať, kam liek skutočne pôjde a na koľko ho z tela sami vylúčime. Pri doplnkoch môžeme vychádzať najmä z našich skúseností, ktorý doplnok stravy je dobrý. Keď máme možnosť si vybrať, prikláňame sa k liekom.

Comments (0)
Add Comment