Sauna obnažená donaha

Úplne sa vyzlečiete a vstúpite do malej miestnosti rozohriatej na skoro 100 °C, kde budete sedieť a potiť sa s ďalšími nahými ľuďmi. Za 10-15 minút vyjdete von a, stále úplne nahá, skočíte do ľadovej vody. Alebo inak – prijali by ste pozvanie do sauny?

„Kúpanie sa vo vlastnom pote“ je vlastné mnohým krajinám po celom svete. Sauna, to je fínske zhmotnenie predstavy o tejto aktivite, ktorá v krajine tisícich jazier získala punc rituálnosti a tradície.

Sauna

Sauny – len také, čo vyhoreli alebo ešte nevyhoreli

Pôvod saunovania siaha do dávnych prehistorických čias. Najtradičnejšia sauna vo Fínsku vyzerala a vyzerá asi takto: na pohľad maličký domček s hlinenou podlahou, malým dymovodom a úzkymi štrbinkami, ktoré slúžia ako okná (ak tam vôbec sú). Vnútri je väčšinou absolútna tma a dym z horiaceho či tlejúceho dreva dodáva interiéru zaujímavú, príjemnú arómu. Fíni zo srandy hovoria, že existujú len dva druhy sáun – tie, ktoré vyhoreli a také, ktoré ešte nevyhoreli.

Saunovanie na dennom poriadku

Po období migrácie z vidieka do miest (v priebehu 19.storočia) začal narastať aj počet verejných sáun, pretože sauna v domácom prostredí predstavovala veľké riziko požiaru. Avšak po zavedení bezpečnejších elektrických sáun do bytových domov, ktoré sa stali cenovo dostupnými, ich počet začal klesať. Pobyt v saune bol u Fínov na dennom poriadku. To sa zmenilo v priebehu 20. storočia, kedy sa zvyklo do sauny chodiť len dvakrát týždenne, v stredu a v sobotu.

V saune sa rodilo aj bývalo a liečilo

Aj nasledujúce zvyklosti dokladujú, že sauna do bytu je pre Fínov skutočne špeciálnym miestom; tradične sa používala ako sterilné prostredie na liečbu chorých, na pôrody aj na prípravu mŕtvych na pohreb. Údili sa v nej ryby a mäso, sušilo oblečenie a v prípade nutnosti sa v saune aj bývalo. Bola miestom, kam sa zvykli ubytovať hostia, pomocníci na farme, ale mohla slúžiť aj ako útočisko v prípade požiaru v dome (sauna od neho bola oddelená).

Keď už niet pomoci

Sauna sa v historickom ponímaní Fínov spája s medicínou a liečiteľstvom. Praktizovali (a praktikujú) sa v nej masáže, bankovanie, ale aj liečba vážnejších chorôb. Fíni často viac či menej s humorom tvrdia, že ak sa choroba nedá vyliečiť saunou, liehom (najmä teda vodkou) alebo dechtom (brezovým či borovicovým), tak je to naozaj vážne.

Ako sa chodí do sauny vo Fínsku?

Akceptovateľná forma saunovania sa líši na základe zvyklostí krajín, komunít, rodín či osobných preferencií. Vo verejných saunách vo Fínsku je zvykom, že miestnosti pre mužov aj ženy (bez ohľadu na vek, rozhoduje pohlavie) sú oddelené. Plavky nie sú pri návšteve sauny ideálnym úborom, no očakáva sa, že Fín príde do sauny medzi cudzích ľudí zahalený.

Mytologické bytosti, ktoré na saunu dozerajú

Tradičná fínska kultúra je plná mytologických bytostí obývajúcich všakovaké miesta. Sauna nie je výnimkou a tiež má svojich „obyvateľov“ – elfa menom Saunatonttu (dáva pozor na saunu a prísediacich) a parného ducha löylyhenkki. Neradno ich rušiť nevhodným správaním v saune, napríklad nadávkami.

Saunovanie – najlepšie po konzultácii s lekárom

Novú celosvetovú vlnu záujmu o saunovanie rozprúdili mnohé vedecké štúdie. Výskumy potvrdzujú, že pravidelné saunovanie prináša mnoho zdravotných výhod a benefitov, napríklad zníženie rizika demencie, Alzheimerovej choroby a kardiovaskulárnych ochorení, zlepšenie respiračných problémov, zníženie rizika artritídy, bolestí kĺbov či ekzémových ochorení. Napriek nesporným výhodám saunovania spravíte najlepšie, ak sa o tejto forme relaxu poradíte so svojim lekárom.

Sauna
Comments (0)
Add Comment