Ako dokáže jedlo ovplyvniť činnosť mozgu

To, čo zjete, sa neodrazí len na vašej postave, ale aj nálade, fyzickom a mentálnom výkone a činnosti mozgu. Alebo nečinnosti. Pretože nesprávne zvolenými potravinami sa pripravujeme o benefity z fungovania nášho tela.

Jedlo a mozog
  • Ak nebudeme rátať vodu, tak väčšinu váhy mozgu tvoria tuky(lipidy). Ďalej to sú proteíny, aminokyseliny, stopové prvky a glukóza. Každá z týchto zložiek má vplyv na vývoj a fungovanie mozgu, v neposlednom rade tiež na správanie a nálady nás, ľudí. Takže poraňajková apatia a večerný pocit hladu sú len momenty vyvolané potravinami, ktoré sme počas dňa ne/zjedli.
  • Omega 3 a 6 esenciálne mastné kyseliny pôsobia ako prevencia proti degenerovaniu a musíme ich dopĺňať z našej potravy. Ideálne sú rôzne oriešky, semienka či ryby. Ich konzumácia je kľúčová pri udržiavaní zdravého stavu bunkových membrán.
  • Na druhej strane sú tu nevhodné tuky – trans-mastné kyseliny a saturované tuky ohrozujúce zdravotný stav mozgu.
  • Proteíny a aminokyseliny zodpovedajú za rast a vývoj mozgu, majú tiež vplyv na to ako sa správame a cítime. Komplexná kombinácia živín z potravy stimuluje činnosť buniek a vylučovanie „náladových“ hormónov ako norepinefrín, dopamín a serotonín.
  • Tak ako iné orgány v našom tele, aj mozog profituje zo stáleho prísunu stopových prvkov. Antioxidanty v ovocí a zelenine posilňujú mozog v boji voči voľným radikálom, ktoré ničia bunky. Umožňujú tak mozgu pracovať účinne po dlhší čas. Bez vitamínu B6, B12 a kyseliny listovej je mozog náchylnejší k mentálnemu poklesu a ochoreniam, železo, meď, zinok a sodík zase usmerňujú zdravý kognitívny vývoj.
  • Mozog tvorí len 2% z našej váhy, ale spotrebuje až 20% energie. Väčšina pochádza z uhľohydrátov, ktoré naše telo mení na glukózu. Ľudský organizmus je náchylný na výkyvy hladiny cukru v krvi a zmeny mentálnych funkcií sú jedným z prvých a najmarkantnejších ukazovateľov nedostatku živín.
  • Sacharidy vo všeobecnosti prijímame v troch formách: ako škrob, cukor alebo vlákninu (komplexný sacharid). Pomer, v akom sú tieto živiny zastúpene, ovplyvňuje to, ako sa naše telo správa.
  • Potrava s vysokým glykemickým indexom (biely chleba) spôsobí rýchly nárast glukózy v krvi a jej rýchle klesnutie, s ktorým klesá aj naša pozornosť a nálada.

Na druhej strane sú strukoviny či obilniny, ktoré udržia dlhšie pocit nasýtenia a hladinu cukru v krvi nenavyšujú nárazovo. Energia sa dopĺňa postupne, počas dlhšieho intervalu, nehrozí tak vypuknutie hypoglykémie.

Voľný preklad z https://www.youtube.com/watch?v=xyQY8a-ng6g

Jedlo
Comments (0)
Add Comment