Tipy a triky, ako sa starať o matrace

0 30

Životnosť matracov sa odhaduje na približne desať rokov. Všetko však závisí od starostlivosti. Ak sa o matrace dobre staráme, vydržia ná dlhšie. Ak sa nestaráme, tak menej.

Ako sa ale starať o matrace, aby vám vydržali čo najdlhšie?

puhhha/ Shutterstock

Pravidelná výmena posteľného prádla

Životnosť matracov ovplyvňuje aj posteľné prádlo, konkrétne to, ako často ho meníte. Ak meníte posteľné prádlo raz za mesiac, možno si ani neuvedomujete, ale znižujete tým kvalitu vašich matracov. Ak vaše matrace 160×200 na manželskej posteli nechránite pravidelnou výmenou plachiet a posteľných obliečok, nemôžete očakávať vysokú životnosť matracov.

Na posteľnej bielizni sa zachytávajú vlasy a zvyšky kože, ktorými sa živia roztoče. Ak nemeníte posteľné prádlo, poskytnete roztočom potravu a môžete počítať, že sa rozmnožia vo vašich matracoch.

Slnko a mráz

Slnko a mráz sú typickými nepriateľmi roztočov, preto vám odporúčame dávať matrace v lete na slnko a v zime zase do mrazu. V letných mesiacoch vyneste menšie matrace 90×200 von a dajte ich trebárs na terasové stoličky, resp. na prenosný sušiak. Môžete ich vyprášiť klasickým plastovým prachárom, alebo ich môžete mať len tak vyložené.

V zime zase dávajte matrace do okien na parapety. V miestnosti však zavrite radiátory, aby sa vám zbytočne nezohrieval vzduch v miestnosti, kde máte otvorené okná.

Vysávajte povrch špeciálnym nadstavcom

Vždy pri prezliekaní posteľného prádla vezmite vysávač a povrch matracov povysávajte špeciálnym nadstavcom. Takto odstránite spadnuté zvyšky kože a povysávate aj vlasy, ktoré vám spadli na povrch matracov. Aby ste lepšie ochránili povrch matracov, odporúčame vám kupovať vrchné chrániče matracov. Tie môžete podľa potreby prať, čím vlastne predĺžite životnosť matracov.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.