Tears In Heaven – čo ste nevedeli o jednej z najdojemnejších skladieb histórie hudby

0 440

„Touching songs“ je anglický výraz pre piesne, ktoré sú tak dojímavé, že doslova chytajú poslucháčov za srdce. Jednu z tých najdojemnejších napísal po smrti svojho malého synčeka aj legendárny hudobník Eric Clapton. Vybrali sme pre vás to najzaujímavejšie o hite Tears In Heaven.

Piesne
Piesne

Nočná mora premenená na realitu

Najstrašnejší sen každého rodiča sa pre Erica Claptona a jeho manželku, taliansku herečku a modelku Llory Del Santo, stal realitou 20.marca 1991, kedy ich 4ročný synček Conor vypadol z okna 53podlažného apartmánového domu v New York City.

V zlý čas na zlom mieste

Podľa viacerých zdrojov mala upratovačka nechať otvorené asi 2metre vysoké a viac ako meter široké okno, ktoré práve čistila. To si ale chlapec pri hre nevšimol, čo sa mu, bohužiaľ, stalo osudným. Jeho pád skončil na streche priľahlej štvorposchodovej budovy.

Drogy, tragédia a najťažšie chvíle v živote

To, že Eric Clapton užíval drogy, bolo všeobecne známe. Avšak po narodení syna v roku 1986 vytriezvel, chcel byť dobrým otcom. Tragédia mohla čoskoro všetko opäť zmeniť, ale nestalo sa tak. Aj vďaka hudbe: „Hudbu som podvedome používal ako medikament a fungovalo to. Čerpám z nej veľa šťastia a pomáha mi hojiť rany.“ prezradil v jednom z rozhovor E. Clapton.

Ocenenia nenechali na seba dlho čakať

Niekoľko mesiacov po tragédii zložil Clapton spolu s textárom Will Jennigsom pieseň Tears In Heaven. Song sa stal soundtrackom k filmu Rush a neskôr ho sám autor predviedol počas MTV Unplugged series. Pieseň vyhrala v roku 1993 Grammy za pieseň roku, nahrávku roku a tiež za mužský hlasový výkon.

Hlboký zážitok pre Jenningsa

Textát Will Jennings spolupracoval s hviezdami rangu Barry Manilowa, B.B.Kinga či Mariah Carey, ale jeho skúsenosť z tvorby na Tears In Heaven bola unikátna: „Eric a ja sme písali pieseň pre film Rush. Eric ale videl vo filme priestor pre ďalšiu skladbu a povedal mi: Chcem napísať pieseň o mojom chlapcovi. Mal už napísaný prvý verš skladby a odo mňa chcel, aby som napísal zvyšok. Nedalo sa inak ako vyhovieť jeho prianiu. Skúsenosť s tak osobnou a smutnou piesňou som dovtedy nezažil.“

Prečo prestal Clapton Tears In Heaven hrávať?

Claptonova bolesť a príbeh za pozadím Tears In Heaven robili z piesne výnimočný a nezabudnuteľný moment pre poslucháčov. V roku 2003 ju ale Eric Clapton prestal hrávať: „Už som tak neprežíval pocity, ktoré sú súčasťou tejto piesne, a ja nechcem aby sa vrátili. Môj život je teraz iný.“ Clapton sa angažoval vo viacerých projektoch zameraných na prevenciu voči podobným tragédiám, aká sa stala jemu.

Tears In Heaven nebola určená verejnosti

Je to zvláštne a tak trochu aj pochopiteľné, ale Tears In Heaven nemala nikdy odznieť na verejnosti Aspoň tak to Eric Clapton odprezentoval vo svojej biografii: „Najsilnejšou z nových piesní bola Tears In Heaven…Piesňou som sa pýtal na otázku, ktorú som si pokladal už od smrti môjho dedka: Naozaj sa znova stretneme? Je ťažké hovoriť o týchto piesňach do hĺbky, no držali ma nad vodou počas najťažších období v živote. Neboli určené pre verejnosť, robil som na nich preto, aby som sa nezbláznil. Hral som ich znova a znova a neustále na nich niečo vylepšoval, až kým sa nestali súčasťou môjho života.“

Zdroj videa: Toni Charlie – CS https://www.youtube.com/watch?v=VmLQes4tmtM

Zdroj: voľný preklad http://wcbsfm.cbslocal.com/top-lists/5-things-you-didnt-know-tears-in-heaven-by-eric-clapton/

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.