Ako reaguje náš tráviaci systém na veľkú zaťaž

0 18

Zimné obdobie je náročné nielen na fyzickú kondíciu človeka, ale aj na jeho duševné zdravie. Kratšie dni a dlhé, chladné noci sa medzi sebou rýchlo striedajú. K tomu sa pridá množstvo nádejí, ilúzií, sviatočných svetielok a mágie. Je to obdobie, v ktorom ste sa možno prejedli trochu viac ako by ste očakávali a váš tráviaci systém to nemusí zvládať práve najlepšie.

Čo si to najviac odnáša je hrubé črevo, ktoré patrí k poslednému úseku tráviaceho traktu. Hospodári s vodou v našom tele a zaisťuje optimálne vylučovanie látok z neho. Pri energetickej nerovnováhe hrubého čreva nastávajú určité problémy a vznikajú aj choroby dýchacích ciest, bolesti v krku, senná nádcha, zápal hrtana, priedušiek až po astmu.

Okrem toho vás začne nadúvať a môže sa objaviť aj bolesť brucha. Tvorba telesných tekutín je obmedzená, čo sa prejavuje mierne zožltnutými očami. Rovnako sa môže k tomu pridružiť aj zápal trojklaného nervu. Znamená to, že vás potom môže prekvapiť bolesť šije, krku a niekedy aj chrbta.

Bolesť brucha
Bolesť brucha

Nemyslite si, že sa tieto problémy vyhnú aj psychickej stránke. Na tejto úrovni sa nerovnováha  v hrubom čreve prejavuje ako smútok, plač, kašeľ z rozrušenia, a nedostatok chuti na niektoré veci.

Zdravé návyky nič nepokazia

Zima môže byť naozaj náročným obdobím, pretože nášmu telu chýba aj vnútorný oheň. Obnoviť by ste ho mohli zaradením teplejších pokrmov do vášho jedálnička. Teplá polievka alebo jemný čaj sú skvelým spôsobom ako sa zahriať a pritom nenarušiť telesnú harmóniu.

Tráviacemu traktu výrazne pomáha vláknina. Jej dostatočným prísunom môžete predísť aj zápalu čreva. Mnohé štúdie tiež ukázali, že príjem stravy s obsahom vlákniny vie pomôcť  znížiť vznik žalúdočnej kyseliny a refluxnej poruchy.

Správna životospráva a jej dodržiavanie je naozaj veľmi dôležité, preto by ste to nemali brať na ľahkú váhu. Niekedy telu veľmi výrazne prospeje aj detoxikačná kúra. Zbaví organizmus škodlivých látok a opäť nájde stratenú rovnováhu, ktorú ste si v tomto období zapríčinili možno aj nechtiac.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.