Ako bude vyzerať cestovanie po zvládnutí koronavírovej pandémie?

0 32

Leto 2020 je dávno za nami a mnohí z nás zažili peripetie so zrušením dovolenky. Dúfam väčšina už má peniaze od cestovnej agentúry na svojom účte, ale isto mnohí majú len voucher na dovolenku na budúci rok. Dúfame, že len minimum je takých, ktorí peniaze za neuplatnenú dovolenku nedostali naspäť.

Cestovanie
Cestovanie

Ak vám dovolenku v lete zmaril Covid-19, isto sa zamýšľate nad tým ako to bude budúci rok. Vynárajú sa mnohé otázky či aj napriek očkovaniu príde ďalšia vlna koronavírusu, či a kam sa bude dať vycestovať, či bude potrebné preukázať sa testom či dokladom o zaočkovaní a podobné otázky. Na to je momentálne ťažké odpovedať, ale dúfajme, že nastávajúca dovolenková sezóna bude lepšia ako tá minulá.

Cestovanie po pandémii

Cestovanie a dovolenková sezóna pravdepodobne nebude úplne taká ako bývala pred koronou a možno to bude aj dobre z viacerých hľadísk. Najmä obyvatelia turisticky preťažených destinácii (spomeňme len zopár z nich ako Dubrovník, Benátky, Paríž a mnohé iné) sa určite tešili z tichších dní aj nocí a prázdnych ulíc, ktoré sú inokedy plné turistov. Životné prostredie bude čistejšie vďaka menším emisiám z dopravných prostriedkov. Možno aj vďaka sezóne bez cestovania do zahraničia si mnohí uvedomili, že je čo objavovať doma a aj dovolenka na Slovensku môže byť zaujímavá. Je možné, že ľudia budú uprednostňovať pobyt v prírode, v národných parkoch, horách a podobne pred múzeami, obchodnými centrami a inými preplnenými miestami.

Ako jedno z riešení cestovania medzi krajinami bez karanténnych opatrení sa javia takzvané Covid-19 pasy, ktoré by dostávali zaočkovaní ľudia, a ktoré by dopravné spoločnosti či hotely mohli vyžadovať. Či sa tieto pasy naozaj zavedú je momentálne otázne. Ako prvá bude potvrdenie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 požadovať austrálska letecká spoločnosť Qantas, ktorej riaditeľ Alan Joyce to naznačil v televízii 9News. Podobný zámer ako Qantas majú aj najväčšie aerolinky v Južnej Kórei Korean Air, ktoré sa prikláňajú k tomu, aby očkovanie bolo pre väčšinu pasažierov povinné.

Európske letecké spoločnosti sú zatiaľ zdržanlivé, ale diskusie prebiehajú a pravdepodobne vyhrá jedna z možností buď povinné očkovania alebo preukázanie sa negatívnym testom na koronavírus. Niektoré letecké spoločnosti už dnes vyžadujú negatívne výsledky PCR či negatívnych antigénových testov pred vstupom na palubu lietadla.

Očkovacie preukazy

Povinnosť očkovania pri obnove medzinárodného cestovania sa spomína stále častejšie. Ďalším riešením by mohol byť Travel Pass, na ktorom pracuje Medzinárodná organizácia leteckých dopravcov (IATA). Takýto pas by zjednotil potrebné zdravotné informácie o pasažierovi. V niektorých regiónoch Ázii či Afriky sa podobné preukazy o povinnom očkovaní používajú už dávno, čiže to nie je úplná novinka. Pred vstupom do niektorých exotických destinácií je už dávno potrebné byť zaočkovaní proti žltej zimnici, cholere či brušnému týfusu.

Travel Pass by mal byť dostupný už v prvom štvrťroku 2021.

Aká bude naozaj budúcnosť testovania je teraz ťažké predpovedať, ale pravdepodobne ochrana pred koronavírusom bude súčasťou medinárodného cestovania. Bez očkovania proti koronavírusu alebo aspoň negatívnych testov najbližší rok pravdepodobne do lietadla nesadneme.

Zdroj obrázku:
VK Studio / Shutterstock.com

 

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.