Home office – rady a tipy

0 27

Mať prácu, za ktorou netreba dlho cestovať, ktorú stačí riešiť z pohodlia domova. Home office je trendom modernej doby, ktorý šetrí náklady zamestnávateľom aj zamestnancom či živnostníkom alebo živnostníčkam. Aj práca z domu si ale vyžaduje istý poriadok a prispôsobenie si priestoru.

Home office - vytvorte si pracovňu
Home office – vytvorte si pracovňu

Priestor pre home office

Prvé odporúčanie znie nasledovne: oddeľte priestor na oddych od pracovného priestoru. Pracovať z postele či spálne naozaj nie je ideálne. Organizmus potrebuje zmenu a nie tráviť celé dni v tej istej miestnosti. Ideálne je, ak máte priestor na vytvorenie oddelenej pracovne. Ak ho nemáte, pracujte v hociktorej inej miestnosti len nie v spálni. Home office je často závislý od počítača a prístupu k internetu, čo v dnešnej dobe poskytuje pomerne veľkú dávku slobody a mobility. Home môžete vymeniť aj za „public“ a pracovať trebárs z kaviarne alebo lavičky v parku (za predpokladu pekného počasia).

Signály ktoré velia: Je čas zmeniť prácu!

Ak musíte sedieť dlho, seďte aspoň správne

Home office, to sú často dlhé hodiny strávené za počítačom. Strávené = presedené. Pri sedavom zamestnaní je dôležité sedieť správne, čomu môžete napomôcť aj správnou výškou stolíka, pri ktorom sedíte. Pri sedení by ste sa mali nohami pevne dotýkať podlahy, pričom vaše kolená by mali zvierať zhruba 90 – 110° uhol. Kvôli nepreťažovaniu krčnej chrbtice nehľaďte na monitor z výšky, ale snažte sa ho umiestniť tak, aby sa jeho horná tretina nachádzala zhruba vo výške vašich očí, vo vzdialenosti asi 60cm.

Ak nechcete skĺznuť k nezdravému posedu, zadovážte si tzv. dynamické sedenie. Nestabilná podložka núti človeka sedieť vo vyrovnanej pozícii, vďaka ktorej pohybový aparát netrpí. Takéto sedenie je však, najmä zo začiatku, fyzicky pomerne náročné, preto je vhodné kombinovať ho aj s inými pozíciami pri sedení.

 Myslite na svoje zdravie

Pri práci by ste nemali zabúdať na svoje zdravie. Minimálne každú hodinu preto vstaňte, prejdite sa po dome a poriadne sa ponaťahujte. Veľmi jednoduchým a pritom maximálne účinným cvikom je výpon na špičkách, pri ktorom sa s oboma rukami vystretými akoby snažíte dočiahnuť na nejaký predmet vo výške. Výborné na popreťahovanie sú aj pozície z yogy, ako napríklad vajíčko, ktoré však vykonávajte striedavo s polohou kobry.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.