5 tipov ako prekonať strach z lietania

0 43

Lietaniu lietadlom sa v dnešnej dobe už mnohí z nás nevyhnú. Dovolenka, pracovná cesta alebo návšteva príbuzných sú najčastejšími dôvodmi, prečo do lietadiel denne sadajú milióny ľudí. Údajne viac ako polovica však pri tom zažíva väčší či menší pocit obáv a strachu. Ako s týmto problémom bojovať? Tu sú naše rady.

Absolvujte skúšobný let

Ak vás pri vašej premiére čaká niekoľkohodinový let a vy z neho máte panický strach, skúste si ešte skôr zaplatiť vyhliadkový let. Môže trvať pár desiatok minút, no pre vás to môže byť ako skúška ohňom. Spoznáte ten pocit, ktorý sa človeka zmocní pri nastupovaní do lietadla, pri jeho štarte a pristávaní. To sú neoceniteľné skúsenosti.

Sústreďte sa na svoj dych

Keď už sedíte v lietadle a je pár minút pred štartom, je dobré sa uvoľniť, pretože kŕčovité sedenie strach len umocní. Ak sa dá, prejdite sa po lietadle a keď si sadnete späť, snažte sa sústrediť na svoj dych. Dýchajte pomaly, plynule, nehlučne, najskôr do brušnej dutiny a potom do pľúc. Vydychujte taktiež plynule, pomaličky a celý proces niekoľkokrát zopakujte.

Lietadlo
Lietadlo

Odveďte pozornosť inam

V tomto prípade treba byť poriadne koncentrovaný, no ak to dokážete, prináša táto metóda úspech. Do lietadla si cestujúci brávajú knižku, časopis, či prehrávače s hudbou aj kvôli tomu, aby nemysleli na samotný let. Vyskúšajte, uvidíte.

Nastavte správne svoju myseľ

Berte let lietadlom len ako prostriedok k dosiahnutiu svojho cieľa. Letíte na dovolenku na exotický ostrov alebo na návštevu syna či dcéry, ktorých ste niekoľko mesiacov či rokov nevideli? Určite sa máte na čo tešiť. Cestu lietadlom teda berte čisto ako nevyhnutnosť, ktorá vám umožní tie najlepšie zážitky.

Leťte pripravení

Let lietadlom môže sprevádzať množstvo záhadných zvukov či pohybov. Záhadných pre toho, kto nevie o čo ide. Zaujímajte sa preto o lietanie ako také a naštudujte si ako funguje lietadlo. Čím viac budete vedieť, tým menej sa budete báť.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.