Podľa čoho vyberať pracovnú dosku do kuchyne?

0 355

Kuchyňa je miestnosť, kde my ženy trávime pomerne veľa času, či už varením, pečením, prípravou jedál. Pri jej zariaďovaní by sme mali investovať do na mieru robenej kuchynskej linky s výkonnými spotrebičmi.

Súčasťou kuchynskej linky je aj pracovná doska. Jej výber by sa nemal uponáhľať, pretože práve ona príde do kontaktu so všetkými, čo v kuchyni budeme používať.

Podľa čoho teda vyberať pracovnú dosku do kuchyne?

Odolnosť voči poškriabaniu a mechanickému poškodeniu

Na pracovnej doske robíme prakticky všetko. Krájame na nej potraviny, pokladáme na ňu kuchynský riad, občas po nej čosi aj šúchame a sem tam nám na ňu aj niečo spadne.

Ak si chceme vybrať kvalitnú pracovnú dosku, mala by byť odolná voči poškriabaniu a mechanickému poškodeniu. Väčšina pracovných dosiek odolných voči poškriabaniu vám dokonca umožní krájať potraviny priamo na pracovnej doske.

Ku kvalitným pracovným doskám patria dosky z technického kameňa, z umelého kameňa, či napríklad keramická pracovná doska. K veľmi pekným a zároveň kvalitným pracovným doskám sa radí aj Silestone pracovná doska. Jedná sa o dosku z technického kameňa, ktorá je dostatočne odolná voči času i opotrebeniu a oceníte pri nej najmä odolnosť voči nasiaknutiu bez potreby ďalšej impregnácie.

Starostlivosť o pracovnú dosku

Okrem odolnosti voči poškriabaniu a mechanickému poškodeniu si kuchynskú dosku vyberajte aj podľa toho akú starostlivosť vyžaduje. Samozrejme chceme pracovnú dosku, ktorá nebude vyžadovať náročnú starostlivosť a nenarobíme sa pri jej čistení a celkovo udržiavaní.

Náročnú starostlivosť vyžaduje predovšetkým pracovná doska z dreva a z prírodných kameňov.

Technický a umelý kameň, či keramická doska sú v tomto smere prijateľné, preto vám odporúčame vyberať pracovnú dosku práve z týchto materiálov. Vyberte si preto kamenárstvo, ktoré má v ponuke niektorý z týchto materiálov.

Pórovitosť povrchu

Pri výbere pracovnej dosky si všímajte aj pórovitosť povrchu. Hovorí sa, že čím menej pórovitá pracovná doska, tým je doska hygienickejšia. Do pórov nepreniknú žiadne nečistoty, vlhkosť a doska sa tak neznehodnotí. Neporézna pracovná doska sa tak bude jednoducho čistiť a budete mať istotu, že vám do nej neprenikli žiadne baktérie.

Zdroj obrázka:

Autor: Toyakisphoto / Shutterstock.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.