TOP zaujímavosti o spánku, ktoré je dobré vedieť – II.časť

0 31

Spánok. Zhluk piatich písmen označujúcich činnosť, ktorú milujeme. Prečítajte si druhé pokračovanie našej série z ríše snov a o spánku sa dozviete ešte viac zaujímavostí. Nech je vaše čítanie rovnako príjemné ako usínanie.

Spánok
Spánok

Prečítajte si prvý diel: TOP zaujímavosti o spánku, ktoré je dobré vedieť – I.časť

 Keď málo spíte…

Čo môže nedostatok spánku vyviesť s ľudským organizmom? Celých 24 hodín bez spánku dramaticky znižuje koncentráciu a zhoršuje sociálne zručnosti (človek napríklad môže reagovať prehnane a podráždene na bežné podnety a otázky). Menej ako 6 hodín spánku oslabuje imunitu a ak takýto stav trvá, môže nedostatok spánku spôsobovať nárast váhy. V dôsledku nedostatku spánku sa zvyšuje krvný tlak, klesá výkon mozgu a človek má tendenciu zabúdať.

4 rastliny podporujúce spánok

Aj rastliny vám môžu dopomôcť ku zdravšiemu spánku. Jednou z nich je kyslík produkujúce Aloe Vera, ktoré pomáha v boji proti nespavosti. Ľahko sa množí a nepotrebuje mnoho slnka ani vody. O levanduli je známe, že redukuje pocity úzkosti, upokojuje tlkot srdca a má relaxačné účinky. O vôni jazmínu zase, že okrem spánku podporuje produktivitu a pozornosť. Ďalším do partie je anglický brečtan. Má mnoho benefitov najmä pre ľudí trpiacich astmou a dýchacími problémami a za 12hodín dokáže zredukovať plesne v ovzduší až o 97%.

Spánok zvierat

Ako je to so spánkom v živočíšnej ríši? Medzi jasných rekordmanov patria mravce, ktoré spať vôbec nepotrebujú! Oproti nim sú žirafy hotové spachtošky, hoci spávajú len 2hodiny denne. Tulene a polárne medvede sa dĺžkou spánku približujú človeku – prvé menované spia 6 hodín, medvede ešte o dve hodiny dlhšie. Psy prespia takmer polku dňa, 10hodinový spánok im môžu mnohí závidieť. Ešte menej aktívne sú medvedíky koala, ktoré dokážu prespať až 22hodín, no „nechytajú sa“ na púštnych slimákov. Tí dokážu prespať až 3roky!

Už čoskoro: TOP zaujímavosti o spánku, ktoré je dobré vedieť – III.časť

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.